Help, mijn vogel schreeuwt! Wat kan ik doen?

Gepubliceerd op 29 januari 2024 om 19:30

Help, mijn vogel schreeuwt! Wat kan ik doen?

Papegaaien en parkieten zijn zeer slimme groepsdieren en houden erg van een gezellig praatje. Maar wat als dit resulteert in schreeuwen? Jammer genoeg is het schreeuwgedrag van een papegaai een grote uitdaging waar veel eigenaren mee te maken krijgen.

Maar waarom schreeuwen papegaaien? En hoe stop je het?
Een papegaai schreeuwen afleren is niet makkelijk, maar zeker niet onmogelijk. In deze blog geef ik je graag wat tips.

Lets go!

Imiteren of schreeuwen

Papegaaien kunnen erg luidruchtig zijn, maar er is een verschil in het geluid dat ze maken. Je hebt namelijk imiteren (geluiden, woorden of deuntjes nadoen) en schreeuwen. Imiteren is vaak erg leuk en moet je niet afleren, maar schreeuwen wel. Hoe herken je het verschil tussen imiteren en schreeuwen?

Geluidsniveau 

Schreeuwen bij papegaaien en parkieten kan vaak erg luid zijn. Ongecontroleerd en repetitief geluid.  Imiteren bij papegaaien en parkieten is vaak ietsjes zachter qua geluid.

Variatie

Papegaaien kunnen heel erg veel geluiden imiteren, onder andere menselijke spraak, dierengeluiden, muziek en omgevingsgeluiden. Schreeuwen is vaak beperkt tot een klein aan luide en vooral repetitieve geluiden.

Schreeuwen bij papegaaien is vaak langdurig en veel voorkomend probleem. 

Mogelijke oorzaken van schreeuwen bij papegaaien en parkieten

Het is belangrijk om erachter te komen wat de mogelijke oorzaken zijn van het schreeuwen om de juiste maatregelen te kunnen nemen.

Enkele oorzaken van een papegaai die schreeuwt zijn:

Aandacht vragen

Papegaaien en parkieten zijn er sociale dieren die veel aandacht nodig hebben, vooral als ze alleen worden gehouden. 

Wanneer ze zich eenzaam voelen of zich vervelen kunnen ze gaan schreeuwen om de aandacht van hun eigenaar te trekken. Geef je een keer toe aan de roep om aandacht, dan blijft de vogel veelal schreeuwen omdat hij weet jouw aandacht te kunnen trekken hiermee. Actie=reactie!

Veranderingen in de omgeving

Papegaaien en parkieten zijn gevoelig voor veranderingen in hun leefomgeving, onder andere door bijvoorbeeld verhuizingen, verbouwingen of nieuwe huisdieren. Dit kan hen bang of geïrriteerd maken en leiden tot overmatig schreeuwgedrag.

Fysieke of emotionele ongemakken

Ook kunnen papegaaien schreeuwen als ze pijn hebben, ziek zijn, zich angstig voelen of te weinig slaap of rustperiode krijgen. 

In de natuurlijke leefomgeving rusten papegaaien en parkieten ook rond de middag. Dat is vaak het grootste probleem te weinig rust over de dag.

Vergelijk het maar met een kind wat zijn middagdutje heeft overgeslagen.

Hoe kun je een Papegaai/parkiet schreeuwen afleren

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, om je papegaai/parkiet minder of niet meer te laten schreeuwen. Het is belangrijk dat je jouw vogel goed kent. Zo kom je er waarschijnlijk achter welke manier het best is.

Wat kun je allemaal proberen?

Doek of hoes over de kooi

Een doek over de vogelkooi of het verblijf donker maken werkt meestal. Bij deze methode is het belangrijk dat je wel goed weet of jouw vogel angstig is in het donker. Als dit niet zo is, dan kun je het eens proberen. Wanneer je papegaai/parkiet weer schreeuwt gooi je een doek over zijn kooi en wacht je tot het stil is. Als hij gestopt is met schreeuwen haal je de doek er weer vanaf. Elke keer als je dit doet zal je papegaai het schreeuwen associëren met een ‘straf’. Hierdoor zal hij sneller ophouden met harde geluiden maken.

Veranderende omgeving

Het kan ook zo zijn dat je papegaai zich niet op zijn gemak voelt op een bepaalde plaats in huis. Probeer daarom eens om je papegaai op een andere plek in huis te zetten. Misschien vindt hij zijn nieuwe uitzicht wel beter en stopt die vanzelf met schreeuwen.

Verveling oplossen

Een papegaai/parkiet is nu eenmaal graag druk met spelen en onderzoeken. In de natuur zijn papegaaien namelijk het grootste deel van de dag bezig met eten zoeken!

Daarom is het belangrijk dat jij ervoor zorgt dat hij zich niet gaat vervelen. Je kunt hem bijvoorbeeld: bezighouden door diverse lekkere dingen te verstoppen of spelletjes met hem spelen. 

Hiervoor zijn diverse foerageer speelgoedje in de handel

Bijvoorbeeld ’n foerageer plateau

Of speelgoed waar je wat lekkers in kunt verstoppen

Geef je vogel genoeg speelgoed en wissel die ook eens af.

Ook het aanbieden van knaag- en sloopspullen als verse wilgentakken is een welkome afleiding en ook nog eens goed voor zijn of haar snavelverzorging.

Ook kan het helpen door een papegaai of parkiet niet in zijn kooi te zetten maar een plek te creëren boven op zijn kooi, of een speelboom aan te schaffen.

Boven op de kooi kun je bijvoorbeeld een playstand plaatsen, ook kun je gewoon wat takken en zitstokken met touwen en speelgoed op zijn kooi te maken.

Wat ook schreeuwen kan veroorzaken is hormonale problemen, doordat de vogel in broedstemming komt.

Mocht hormonaal broedgedrag het probleem zijn van het schreeuwen

Is dit op te lossen door het plaatsen van een hormoonchip (Suplorin)

Een van de weinige vogelartsen die hierin gespecialiseerd zijn is:

DRS, Tony Oranje uit Zelhem.                           
Dr grashuisstraat 8   
7021CL Zelhem.                                                 
0314-621272

Hij kan helpen bij de meest voorkomende vogelproblemen en aandoeningen.

Mocht u er naar deze uitleg hierboven niet uitkomen, raden wij u aan om eens een afspraak te maken met Drs Tony Oranje.

Ook kunt u contact opnemen met All4Parrots. Wij denken graag met u mee in het oplossen van het schreeuwgedrag van uw gevleugelde huisgenoot.

Wij hebben meer dan 30 jaar ervaring met papegaaien en parkieten en hebben al diverse vogels en hun eigenaren kunnen helpen bij diverse problemen

Hopelijk kan u wat met onze uitleg en kan u uw vogel aanzetten tot beter gedrag.

Wij zullen regelmatig blogs schrijven over diverse onderwerpen. Heeft u een specifiek onderwerp waarover u meer wilt weten? Dan horen wij dit graag.

Vogelvriendelijke Groeten

Team all4parrots


Reactie plaatsen

Reacties

Wendy Lenaerts
6 dagen geleden

Beste,

Ik heb jullie artikel gelezen ivm het schreeuwen van parkieten. Onze Alexander parkiet heeft de gewoonte dat wanneer het doek er s'morgens afgaat hij blijft schreeuwen. Dit gebeurd onmiddellijk als het doek ervanaf gaat. Natuurlijk is dit niet fijn en moet ik constant (8 tot 10x) soms het doek er opnieuw over doen om hem toch maar te stoppen. Na een tijdje stopt hij dan gelukkig op de duur wel, maar dit is zowel voor ons als voor hem een heel vervelende kwestie. Eigenlijk moeten we hem elke dag opnieuw straffen en blijkbaar heeft hij niet echt door dat hij dat beter niet kan doen. Dus het is niet perse uit verveling dat hij dat doet aangezien dit altijd is wanneer het doek eraf gaat. Speelgoed heeft hij meer dan voldoende en aandacht ook enkel niet wanneer hij zo doet want dan is het niet om uit te houden. Hebben jullie misschien nog een tip om dit gedrag af te leren? vriendelijke groetjes